Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Σοφία Μπεφόν, διασώστης,


Demos Chryssikos
Κυριακή ήταν και τότε, πριν από δεκαεπτά χρόνια. 14 Ιανουαρίου 2001.
Θέλω να μιλήσω για τη Σοφία.
Αν είχα τώρα ένα παιδί και με ρωτούσε για τα ιδανικά και τις αξίες της δικής μου γενιάς, τότε ναι, θα του μιλούσα για τη Σοφία Μπεφόν.


Με τη Σοφία μέναμε στην ίδια γειτονιά. Αντικριστά τα σπίτια μας. Και τώρα που ήμουν στην Αθήνα στις γιορτές, καθόμουν στο γραφείο μου με θέα το δρόμο και έβλεπα το διαμέρισμά της (τώρα πια η οικογένειά της έχει φύγει από εκεί). Αλλά και τη μαρμάρινη αφιερωματική επιγραφή στον κηπάκο. Ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη από μένα, γεννημένη το 1966, εγώ έκανα περισσότερο παρέα με τη μικρότερη αδελφή της.

Το 1984 η Σοφία εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αργότερα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε. Πολυδιάστατη προσωπικότητα, εργαζόμενη στο ΕΚΑΒ, επέλεξε να ειδικευτεί στη μάχιμη ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής της στην αναισθησιολογία, η Σοφία επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλά επιμέρους γνωστικά πεδία της ειδικότητάς της, κυρίως δε την αναισθησία και τις επιπλοκές που μπορεί να προκύπτουν στη διάρκειά της σε ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι καρδιοπαθείς και οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε στο γνωστικό πεδίο της αναλγητικής αγωγής, στη θεραπεία του πόνου σε ειδικά ιατρεία πόνου, στην περιοδική αναλγησία και την παρηγορητική αγωγή σε βαρέως και χρονίως πάσχοντες. Μετά την ειδίκευσή της, το γνωστικό αντικείμενο που σχεδόν "μονοπώλησε" το ενδιαφέρον της Σοφίας ήταν η επείγουσα και εντατική ιατρική και η αντιμετώπιση του πολυτραυματία.

Πολλές οι δημοσιεύσεις στο ενεργητικό της σε διάφορα ιατρικά συνέδρια. Ως γιατρός διάσωσης του ΕΚΑΒ, υπήρξε από τους πλέον μάχιμους. Στο μεγάλο σεισμό της Αθήνας στην Πάρνηθα (1999) επέδειξε απαράμιλλο ζήλο ως διασώστρια με αίσθημα ευθύνης. Παρείχε επείγουσα ιατρική υποστήριξη στους απεγκλωβισθέντες πολυτραυματίες σεισμόπληκτους, τόσο στην πλέον πληγείσα περιοχή της Μεταμόρφωσης Αττικής, όσο και στο εργοστάσιο της εταιρείας RICOMEX, όπου και υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα του σεισμού. Ο μικρός Τζαννής, η ιστορία του οποίου είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, είχε να θυμάται τη γιατρίνα που του έδινε τις πρώτες βοήθειες, τις παυσίπονες ενέσεις, χωμένη ανάμεσα στα μπάζα. Ήταν η Σοφία.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ως ιπτάμενης γιατρού του ΕΚΑΒ, καταγράφηκαν στο ενεργητικό της εκατοντάδες ώρες πτήσης και μάλιστα με κάθε πτητικό μέσο διάσωσης, καθώς και εκατοντάδες πολύ σοβαρά περιστατικά οξέως και βαρέως πασχόντων. ΄Όλα αυτά τα διαχειρίστηκε και διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία, χάρη τόσο στην εξαίρετη επιστημονική της κατάρτιση, όσο και στη βαθύτατη ανθρωπιά της.

Εκείνη την καταραμένη μέρα του Γενάρη του 2001, το ΕΚΑΒ έλαβε σήμα για τη διακομιδή ασθενούς από την Πάτμο. Το απόγευμα της 14ης Ιανουαρίου 2001, ο ασθενής Αγαπητός Βαρκάδος επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, και μαζί με τον πιλότο Αντόνιο Βακάρι, το συγκυβερνήτη Παναγιώτη Καταβέλη, τη γιατρό Σοφία Μπεφόν και το νοσηλευτή Γεώργιο Λεβεντζώνη, ξεκίνησαν κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και με το πιθανότατο ενδεχόμενο σφοδρής καταιγίδας (δηλ. απαγορευτικές συνθήκες για πτήση) για τη μοιραία πτήση. Παράτολμη η απόφαση πραγματοποίησης της πτήσης, όμως οι διασώστες αψήφησαν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και υπερέβησαν την ανθρώπινη φύση. Το μοιραίο ελικόπτερο κατέπεσε και συνετρίβη, εν μέσω σφοδρής καταιγίδας, κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου. Τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου εντοπίστηκαν στη νησίδα ΄Αγιος Γεώργιος, στην περιοχή του Σουνίου. Δυστυχώς μόνο η σορός της Σοφίας αναγνωρίστηκε με τη μέθοδο του DNA, σχεδόν 3 μήνες μετά το τραγικό συμβάν, στις 18 Μαρτίου 2001, όταν το πτώμα της βρέθηκε στο ακρωτήριο Γραμβούσα των Χανίων.

Σήμερα το νέο κλειστό γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου φέρει το όνομα της Σοφίας. Για να μην ξεχάσουν την ιστορία της οι επερχόμενες γενιές. Γιατί, δεν μπορεί, διάολε, κάποιο πιτσιρίκι θα ρωτήσει να μάθει για την προέλευση της ονοματοδοσίας. Και τότε θα μάθει ότι οι πραγματικοί survivors δεν είναι οι ήρωες των τηλεσκουπιδιών που του σερβίρουν, αλλά εκείνοι και εκείνες που δεν διστάζουν να δώσουν και τη ζωή τους για τη διάσωση όσων τους έχουν ανάγκη.
Μια τέτοια ηρωϊδα ήταν και η Σοφία.

Και βέβαια ήρωες και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου...

....................

Lamprini T.











Ο Αντώνης Κοντογεωργίου...




Κάτι ξαφνικό
Όπως μια καρδιά που... σπάει...
Περίφημος μουσικός...
Ο Αντώνης Κοντογεωργίου...
Θεός σχωρέσ΄ τον...

Πέθανε ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου -Ο επί 32 χρόνια διευθυντής χορωδίας της ΕΡΤ






«Έφυγε» από τη ζωή ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου φωτογραφίες: ert.gr
«Έφυγε» από τη ζωή ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου φωτογραφίες: ert.gr

«Έφυγε» από τη ζωή ο μαέστρος Αντώνης Κοντογεωργίου.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης θεωρητικά, πιάνο και τραγούδι, φοιτώντας παράλληλα στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.
Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο R. Strauss Konservatorium και κυρίως στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ' την οποία και απεφοίτησε με δύο διπλώματα-Magister Artium, Διεύθυνσης Χορωδίας και Ορατορίου-Lied. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στην Καλοκαιρινή Ακαδημία Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ και στα Τμήματα Αριστούχων Τραγουδιού της Ζυρίχης.
Έχει λάβει τις εξής βραβεύσεις:
Από τον διεθνή διαγωνισμό "Μαρία Κάλλας" (Lied-Ορατόριο)
από την Ακαδημία Αθηνών (βραβείο «Σ. Μοτσενίγου»),
από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (βραβείο «Μαρία Κάλλας»)
από την Ένωση κριτικών Θεάτρου και Μουσικής (το Μέγα Βραβείο)
από την UNESCO (Eθνικό Bραβείο).

Ο μόνιμος διευθυντής της Χορωδίας της ΕΡΤ για 32 χρόνια


Ο μόνιμος διευθυντής της Χορωδίας της ΕΡΤ για 32 χρόνια
Η οικογένεια της ΕΡΤ θρηνεί την απώλεια του Αντώνη Κοντογεωργίου, ο οποίος τίμησε επί σειρά ετών τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με το έργο και το ήθος του.
Το 1977 με πρόσκληση του τότε Διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, Μάνου Χατζιδάκι, ο εκλιπών οργάνωσε για πρώτη φορά Χορωδία στην ΕΡΤ, τη Χορωδία του Τρίτου Προγράμματος, που μετονομάστηκε σε Χορωδία της ΕΡΤ, της οποίας ήταν ο μόνιμος διευθυντής της για 32 χρόνια.
Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους του εκλιπόντος.





Lamprini T.





γράμματα στον πατέρα Γιάκομπ



Tα γράμματα δεν έρχονται πάντοτε... όταν τα

 θέλεις... 


Lamprini T. 


Ο Ανδρέας Καρμπόνε





Ο Ανδρέας Καρμπόνε

Ανδρέας Καρμπόνε... 


γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926, σπούδασε όμως μουσική στην Αθήνα. Βιολί με τον καθηγητή Ιωσήφ Μπουστίντουϊ και ανώτερα θεωρητικά με τον αρχιμουσικό Φιλοκτήτη Οικονομίδη στο Ωδείο Αθηνών.   Στη συνέχεια γίνεται μαθητής του συνθέτη και καθηγητή Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα από όπου παίρνει πτυχίο Αρμονίας και Δίπλωμα Αντίστιξης και Φούγκας το 1955.

 Δύο χρόνια αργότερα με υποτροφία της Ιταλικής Κυβέρνησης συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές στη Ρώμη με τον γνωστό μαέστρο καθηγητή και συνθέτη Ennio Porrino.

Μετά δύο χρόνια επιστρέφει στην Αθήνα και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ΕΡΤ όπου εργαζόταν από το 1955 σαν υπεύθυνος των εκπομπών Σοβαρής Μουσικής της Ραδιοφωνίας και στη συνέχεια της Τηλεόρασης έως το 1991.

 Εκτός από το συνθετικό του έργο, που μέρος του έχει παιχθεί στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και σε δημόσιες συναυλίες, έχει στο ενεργητικό του έντονη δραστηριότητα σαν διευθυντής χορωδιών με συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς και φεστιβάλ χορωδιών, αποσπώντας και βραβεία. Όπως, στο Διεθνές Πολυφωνικό Διαγωνισμό του Arezzo της Ιταλίας, στο παγκόσμιο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Μουσικών Συγκροτημάτων στην Ζυρίχη (Ελβετία), στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ "Νιάτα και Μουσική" στη Βιέννη (Αυστρία) κτλ

.   Σαν καθηγητής Ανωτέρων Θεωρητικών της Μουσικής, δίδαξε στο Ωδείο Αθήναιον από την ίδρυσή του μέχρι το 1991 και από το 1976 μέχρι σήμερα στο Ωδείο Πειραιώς.

ΠΗΓΗ : https://www.panasmusic.gr/catalog/sinthetes.php?subaction=showfull&id=1109254350&archive=&start_from=&ucat=4&


Παιδική Χορωδία Έλλης Αδάμ - Ανδρέας Καρμπόνε

Πληροφορίες απ' το βίντεο... 

1ος δίσκος LP της Παιδικής Χορωδίας της Μουσικής Σχολής Βόλου Έλλης Αδάμ υπό τη δ/νση του Ανδρέα Καρμπόνε 1. ΟΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΟΙ - Δημοτικό - διασκευή/εναρμόνιση: Α. Καρμπόνε 2. ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΚΑ ΜΠΗΚΑ - Δημοτικό (Συρτό νησιώτικο) - διασκευή/εναρμόνιση: Α. Καρμπόνε 3. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΣΟΥΣΑΣ - Δημοτικό της Κύπρου - διασκευή/εναρμόνιση: Α. Καρμπόνε 4. Ο ΣΙΔΕΡΑΣ - Αθανασίου Κοκκίνου - Ποίηση: Τέλος 'Αγρας 5. ΣΠΟΥΡΓΙΤΕΣ - Αριστοτέλη Κουντούρωφ - Ποίηση: Ζαχαρίας Παπαντωνίου 6. ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΑΕΡΑΣ - Μανώλη Καλομοίρη - Ποίηση: Γιώργος Δροσίνης 7. ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ - Δημοτικό της Πελοποννήσου - διασκευή/εναρμόνιση: Α. Καρμπόνε 8. Ω ΚΑΗΜΕΝΗ ΚΑΛΥΜΝΟΣ - Δημοτικό της Καλύμνου (Σφουγγαράδικο) - διασκευή/εναρμόνιση: Α. Καρμπόνε 9. ΑΣΤΡΑΨ' Η ΑΝΑΤΟΛΗ - Δημοτικό (Νανούρισμα) - Μεταγραφή για Παιδική Ορχήστρα Orff: Πολυξένη Ματέϋ 10. ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΓΙΑΛΟ - Δημοτικό - Μεταγραφή για Παιδική Ορχήστρα Orff: Πολυξένη Ματέϋ Δ/ντής Χορωδίας: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΜΠΟΝΕ Πιάνο: Ειρήνη Καλιτζέου και Έλλη Αδάμ (στο τραγούδι "Ήλιος και αέρας").



Αρμονικό Εργαστήρι 30-9-2012 Φ.Σ.Παρνασσός

Πληροφορίες απ' το βίντεο... 

Η χορωδία "Αρμονικό Εργαστήρι" (www.armonikoergastiri.gr) στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" στις 30-09-2012 Μαέστρος: Ανδρέας Καρμπόνε


Αρμονικό Εργαστήρι 25-09-2010 Φ.Σ. Παρνασσός

Η χορωδία "Αρμονικό Εργαστήρι" (www.armonikoergastiri.gr) στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" στις 25-09-2010 Μαέστρος: Ανδρέας Καρμπόνε



Το Αρμονικό Εργαστήρι στη Ρώμη το 2009 - Αποσπάσματα

Μερικά ηχητικά αποσπάσματα από τις συναυλίες της χορωδίας "ΑΡΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ" στη Ρώμη τον Ιούλιο του 2009  www.armonikoergastiri.gr


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΩΦ - Παιδικά τραγούδια

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΩΦ - Παιδικά τραγούδια Η Παιδική Χορωδία της Μουσικής Σχολής Βόλου Έλλης Αδάμ Δ/ντής Χορωδίας: Ανδρέας Καρμπόνε Στο Πιάνο: η Αργυρώ Μεταξά 1. ΚΑΝΤΗΛΑΚΙ (Σ. Σπεράτζα) 2. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ (Μ. Στασινόπουλου) 3. ΚΑΝΕ ΜΕ ΚΑΛΑ (Σ. Σπεράτζα) 4. ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ (Σ. Σπεράτζα) 5. Η ΜΙΚΡΟΥΛΑ Η ΔΙΑΛΕΧΤΗ (Γ. Σπαταλά) 6. ΞΥΠΝΑ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ (Σ. Σπεράτζα) 7. ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΙ (Σ. Σπεράτζα) 8. ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ (Σ. Σπεράτζα) 9. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (Μ. Στασινόπουλου) 10. Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ (Γ. Σπαταλά) 11. ΑΙΝΙΓΜΑ (Γ. Σπαταλά) 12. Ο ΧΟΡΟΣ (Α. Κουντούρωφ) 13. ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ (Γ. Σπαταλά) 14. ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ (Θ. Πάνεση) 15. ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ (Σ. Σπεράτζα) 16. ΣΠΟΥΡΓΙΤΕΣ (Σ. Σπεράτζα) 17. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΒΡΑΔΙΑ (Μ. Στασινόπουλου) 18. ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ (Γ. Σπαταλά) 19. ΤΙ ΛΕΓΕΙ Η ΒΡΟΧΟΥΛΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ (Γ. Σπαταλά) 20. Η ΑΝΝΙΩ (Γ. Κουγιούλη) 21. ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΜΑΣ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ (Λαϊκό Ρόδου)

Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια-Έλλη Αδάμ

Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια με την Παιδική Χορωδία της Μουσικής Σχολής Βόλου Έλλης Αδάμ Διασκευή, εναρμόνιση & Διεύθυνση: Ανδρέας Καρμπόνε 1. ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ (Καλαματιανός χορός της Γορτυνίας) 2. ΑΦΗΝΩ ΓΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΜΜΟΡΦΕΣ (Αργό τραγούδι της Ηπείρου) - Σόλο τραγούδι: Στέλλα Ράντσιου 3. ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ (Τραγούδι του Καστελλόριζου) - Σόλο τραγούδι: Ανθούλα Παπανικολάου 4. ΜΙΑ ΚΟΡΗ ΡΟΔΑ ΜΑΖΕΥΕ (Τραγούδι της Πελοποννήσου) - Σόλο τραγούδι: Ανθούλα Παπανικολάου 5. Σ'ΕΝΑ ΑΓΡΙΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ (Τραγούδι της Ρόδου) 6. ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ (Τραγούδι της Ρόδου) - Σόλο τραγούδι: Γιάννα Σκοτεινιώτου 7. ΜΗΛΙΤΣΑ (Χορός Καλαματιανός) 8. Η ΛΕΜΟΝΙΑ (Χορός Καλαματιανός του Μωριά) 9. ΤΑ ΚΛΕΦΤΟΠΟΥΛΑ (Χορός πηδηχτός της Ρούμελης) - Σόλο τραγούδι: Στέλλα Ράντσιου 10. ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΜΟΥ (Χορός Ζωναράδικος της Θράκης) 11. ΝΑΧΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙ (Χορός Συρτός του Μωριά) - Σόλο τραγούδι: Ανθούλα Παπανικολάου 12. Μ'ΑΓΑΠΑΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΤΣΑ (Χορός Καλαματιανός) - Σόλο τραγούδι: Γιάννα Σκοτεινιώτου 13. ΚΑΤΩ ΣΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ (Χορός Τσάμικος της Ρούμελης) Πιάνο: ο μαθητής της Σχολής Ντίνος Μαστρογιάννης Φλογέρα: η μαθήτρια της Σχολής Στέλλα Ράντσιου Τύμπανο: ο μαθητής της Σχολής Γιώργος Γιαννούλης Ηχογράφηση: 1980

VITTADINI-Missa Regina Pacis-Ely Adam Chorus

FRANCO VITTADINI (1884-1948): Missa "Regina Pacis", a 2 voci bianche con organo o armonio Performed by the Childrens' Chorus of the Volos' Music School of Ely Adam (Greece) to the frames of the International Festival "Jugend und Musik in Wien 1977" (July 1977) Conductor: Andreas Carbone (Greece) Organ: Chara Papadandonaki-Agianoglou The concert has been accomplished at the big concert hall of the Austrian State Radio in Vienna and has been recorded as well. ΦΡΆΝΚΟ ΒΙΤΤΑΝΤΊΝΙ (1884-1948) - Λειτουργία "Regina Pacis", για Παιδική Χορωδία και Εκκλησιαστικό Όργανο. Ερμηνεύει η Παιδική Χορωδία της Μουσικής Σχολής Βόλου Έλλης Αδάμ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Καρμπόνε. Εκκλησιαστικό Όργανο παίζει η Χαρά Παπαδαντωνάκη-Αγιάνογλου. Η συναυλία δόθηκε στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Κρατικής Αυστριακής Ραδιοφωνίας και ηχογραφήθηκε εκεί, όπου και η Παιδική Χορωδία ήταν προσκεκλημένη τον Ιούλιο του 1977 στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ "Νιάτα και Μουσική στη Βιέννη".




........................

Ο καθηγητής μου... αιωνία του η μνήμη.... (+10/10/18)

Lamprini T.




Ανρί Καρτιέρ - Μπρεσσόν...



Ο μεγάλος Γάλλος ιδιοφυής φωτογράφος Henri Cartier-Bresson γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1908. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 2004.

Ανρί Καρτιέρ - Μπρεσσόν...

Σάρτρ



Lamprini T. 











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...