ΠΗΓΗ!! http://www.huffingtonpost.gr/2015/04/04/culture-nevsehir-kappadokia-ypogeia-polh_n_7003260.html
Σπάνια ανακάλυψη: Μία υπόγεια πόλη 5.000 ετών κρυβόταν κάτω από τα πόδια των κατοίκων της Καππαδοκίας
Η εικόνα και μόνο είναι αρκετή για να σου εξάψει τη φαντασία: Μια τεράστια πόλη κρυμμένη κάτω από το έδαφος, γεμάτη με δαιδαλώδεις διαδρόμους και με αρκετό χώρο για 20.000 ανθρώπους. Ακούγεται σαν μια ιστορία από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι, αλλά είναι αληθινή και βρισκόταν ακριβώς κάτω από τα πόδια μας.
Εργάτες στη Τουρκία ανακάλυψαν κατά τύχη την είσοδο μιας υπόγειας πόλη στην Καππαδοκία, ακριβώς κάτω από σπίτια που επρόκειτο να κατεδαφιστούν στο Νεβσεχίρ.
Μετακινώντας σωρούς από χώμα, οι εργάτες βρήκαν τα ίχνη που τους οδήγησαν σε ένα τεράστιο δίκτυο από τούνελ, που όπως υποθέτουν οι αρχαιολόγοι, βρίσκεται εκεί εδώ και 5.000 χρόνια.
Το μοναδικό αυτό εύρημα φέρνει στο νου την ανακάλυψη μιας ακόμη υπόγειας πόλης, της Ντερινκούγιου (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του κειμένου). Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 18 ορόφων, το οποίο ανακάλυψε ένας άνδρας το 1963 όταν έριξε έναν τοίχο στο υπόγειό του.
Η υπόγεια πόλη της Ντερινκούγιου
Πιστεύεται πάντως ότι η νέα υπόγεια πόλη που ανακαλύφθηκε στην Καππαδοκία είναι ακόμη μεγαλύτερη από την Ντερινκούγιου , καθώς και ότι χτίστηκε και αυτή την Βυζαντινή εποχή για να προστατέψει τους κατοίκους από τους θρησκευτικούς πολέμους που ξεσπούσαν στην περιοχή.
Οι κάτοικοι της Ντερινκούγιου , σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούσαν να κλειστούν μέσα στην υπόγεια πόλη χρησιμοποιώντας γιγαντιαίες πέτρινες πόρτες.
«Αυτή η νέα ανακάλυψη θα προστεθεί ως ένα νέο μαργαριτάρι, ένα νέο διαμάντι, ως νέο χρυσάφι», δήλωσε ο δήμαρχος του Νεβσεχίρ, Χασάν Ουνβέρ, στο National Geographic. Πρόσθεσε, ότι μόλις ανακαλυφθεί εντελώς η νέα υπόγεια πόλη, θα αλλάξει την Καππαδοκία ως προορισμό δραματικά.
Σύμφωνα μάλιστα με τις πρόωρες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, η νέα πόλη ίσως να είναι κατά 1/3 μεγαλύτερη από την Ντερινκούγιου . Όπως ήταν φυσικό, οποιαδήποτε πλάνα για ανακαίνιση των σπιτιών έχουν πλέον σταματήσει καθώς οι αρχαιολόγοι ερευνούν τα τούνελ.
Lamprini T.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου