Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Υποδοχή του Λειψάνου Αγίου Νεκταρίου




Υποδοχή Ιερού Λειψάνου Αγίου Νεκταρίου - Σύρος - Ερμούπολη - Δωρόθεος  Β' -Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης
Σε ατμόσφαιρα κατάνυξης
Ο εορτασμός της Α ́ Κυριακής, της Ορθοδοξίας,  συνέπεσε φέτος με την άφιξη τού Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου Νεκταρίου στη Σύρο.
του Γιώργου Αλβέρτη
Το Ιερό Λείψανο -  δια χειρών του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β ’ -  αφίχθη, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, από το Κειμηλειοφυλακείο του Πανίερου Ναού της Ευαγγελιστρίας Τήνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου εν μέσω κατανυκτικής ευλάβειας το υποδέχθηκε πλήθος πιστών.
Έπειτα από μια σύντομη αναφορά του σεβασμιότατου, στην ζωή και τη δράση του θαυματουργού Αγίου (ο οποίος σημειωτέον το 1901 είχε επισκεφθεί τη Σύρο),  μέσω λιτανευτικής πομπής – το Ιερό Λείψανό του  τέθηκε προς προσκύνημα εντός του ναού όπου και τελέστηκε,  προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου,  Κατανυκτικός Εσπερινός.  

Ακολούθησε μια άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία από  τον Πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο Μαραγκό (Πρωθιερέα του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Μυκόνου και Γενικού Διευθυντού Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως) αναφορικά με την δύναμη της Μετανοίας.

«Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον ευγενικό και ευσεβή λαό της Σύρου που έδωσε απόψε ένα πολυάνθρωπο και δυναμικό πνευματικό παρών  σ´ αυτή την ωραία εκδήλωση και υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου» δήλωσε στο ΛΟΓΟ μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Δωρόθεος μη παραλείποντας να εκφράσει τις ευχαριστίες του τόσο στους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου που δήλωσαν παρουσία , όσο και σε όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση της πνευματικής αυτής εκδήλωσης.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στον Άγιο Νεκτάριο υπογράμμισε:  Έχει ξαναέρθει - όπως ελέχθη και κατά την διάρκεια του κηρύγματος - στη Σύρο το 1901. Είναι Άγιος που τελεί θαύματα, ακούει τις προσευχές μας, είναι μεσίτης μας στον Ουρανό κι εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, ιδιαίτερα για τους ασθενείς μας και τους μοναχικούς ανθρώπους η παρουσία του στη Σύρο να είναι παραμυθία, παρηγορία και θεραπεία. Εύχομαι επίσης να χαρίζει νέκταρ αναψυχής στις ψυχές μας και να μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε το μέγα πέλαγος της νηστείας, όπως λέει η Ιερά Υμνωδία, και να φτάσουμε να προσκυνήσουμε τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας».

Ποιο είναι το μήνυμα σας στους πιστούς  όσο αφορά το νόημα της Μετανοίας;
 Πολύ σωστά έχει ειπωθεί τον τελευταίο καιρό, και από τον Αρχιεπίσκοπο, και από πολλούς Μητροπολίτες ότι η κρίσις είναι πρώτα πνευματική και μετά οικονομική.
Μετανοώ, σημαίνει αλλάζω τρόπο ζωής. Νομίζω λοιπόν ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ. Γιατί η Πατρίδα μας οδηγήθηκε σε αδιέξοδο... Όποιοι ευθύνονται, αυτοί πρέπει κυρίως να μετανοήσουν και ν´ αλλάξουν πράγματα ή νοοτροπία. Αλλά και όλοι εμείς, γιατί ο καθένας μας έχει βάλει το μικρό  λιθάρι του σε αυτή τη δυσκολία. Οφείλουμε λοιπόν να μετανοήσουμε. Να αλλάξουμε δηλαδή σκέψη, τρόπο ζωής, συμπεριφοράς εσωτερικής - καρδιακής. Να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Θεό. Συγγνώμη και από τους συνανθρώπους μας, γιατί μόνο έτσι ο Θεός δέχεται τη δική μας συγγνώμη. Μόνον αν αλλάξουμε τρόπο ζωής και συμπεριφοράς πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την Πατρίδα του αύριο. Κάτι που το οφείλουμε κυρίως στα παιδιά μας.

Πολλοί πιστοί  παρότι τηρούν  απαρέγκλιτα  την Νηστεία αρέσκονται στο να  τρώνε τις σάρκες των άλλων. Τι λέτε επ’ αυτού;
Είναι μια πολύ σημαντική παρατήρηση αυτή, διότι ο μέγας Αντώνιος λέει ότι πρώτα πρέπει να νηστεύει η γλώσσα μας, τα μάτια μας, τ´ αυτιά μας, τα πόδια μας, τα χέρια μας και μετά να νηστεύουμε από τις τροφές. Είναι μάταιο να νηστεύω από τις τροφές, και την ίδια ώρα πράγματι να κουτσομπολεύω, να κατηγορώ, να είμαι ιεροκατήγορος,  και με άλλα λόγια - όπως λέει ο λαός μας –  με ευκολία  να σκάβω το λάκκο του αδελφού μου. Υπάρχει μια ιστορία που αναφέρει ότι: “‘Ένας άνθρωπος είχε δανείσει σε κάποιον χρήματα και του τα ζητούσε επίμονα. Εκείνος δεν μπορούσε να τα επιστρέψει, και ο δανειστής τον απειλούσε ότι αν την άλλη μέρα δεν του τα είχε επιστρέψει, ήταν Μέγα Σάββατο η άλλη μέρα, θα πήγαινε στο δικαστήριο. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή λοιπόν κι ο άνθρωπος αυτός, ο δανειστής δηλαδή, επειδή λιγάκι λαδώθηκε στα χείλη του, θεώρησε ότι ήτο μέγα αμάρτημα και ζητούσε διαρκώς συγγνώμη από το Θεό. Τότε ο Θεός του είπε: Δεν πειράζει που είναι Μεγάλη Παρασκευή κι έφαγες λάδι, κοίταξε να δεις με οικτιρμούς και αγάπη το συνάνθρωπό σου που τον απειλείς με δικαστήρια και φυλακίσεις”.
 Κι όπως λέει ο μέγας Βασίλειος, από τις υλικές τροφές ο καθένας μας πρέπει να νηστεύει κατά τη δύναμη του σώματός του. Αν είναι υγιής, αν είναι ασθενής, αν παίρνει φάρμακα, αν δεν μπορεί να νηστέψει... αυτό είναι συναφές με το προηγούμενο. Πρωτεύει λοιπόν το να νηστεύουμε πνευματικά, κι εν συνεχεία υλικά.
Τέλος ο κ. Δωρόθεος υπενθυμίζει στους πιστούς ότι παρόμοια διενοριακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της τρίτης Κυριακής των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως)  στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου όλοι μαζί ενωμένοι θα συμψάλλουν  τους Χαιρετισμούς προς τον Τίμιο Σταυρό.

.......................

Lamprini T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...