Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

κατασκεύασαν επαναστατικό κράνος που...ειδοποιεί το ΕΚΑΒ


ΠΗΓΗ!!! http://greekacropolis.blogspot.gr/2016/05/blog-post_5.html

Έλληνες φοιτητές κατασκεύασαν επαναστατικό κράνος που...ειδοποιεί το ΕΚΑΒ σε περίπτωση ατυχήματος

.Μία επαναστατική συσκευή που τοποθετείται στο κράνος του μοτοσικλετιστή και μπορεί -σε περίπτωση ατυχήματος- να ειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο το ΕΚΑΒ για το ακριβές σημείο που βρίσκεται ο οδηγός δίνοντας ταυτόχρονα και πληροφορίες ιατρικού χαρακτήρα, όπως ομάδα αίματος αλλά και την κατάσταση του τραυματία, δημιούργησε ομάδα τελειόφοιτων φοιτητών.

Την ηλεκτρονική συσκευή κατασκεύασαν τελειόφοιτοι φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την έγκαιρη παρέμβαση των διασωστών, η οποία εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα ειδοποιηθεί το πλησιέστερο κέντρο έκτακτης ανάγκης από τη στιγμή ενός ατυχήματος με μοτοσικλέτα.  Η ταχύτητα της επέμβασης αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις παράγοντα καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του τραυματία.

Η συσκευή είναι σωτήρια στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιος τρίτος στην περιοχή του ατυχήματος να καλέσει εγκαίρως,ΑΝ εγκαταλειφθεί το θύμα από ασυνείδητο οδηγό ή αν γίνει το ατύχημα σε απομονωμένη περιοχή και το θύμα δεν είναι σε θέση να ειδοποιήσει για ασθενοφόρο. Η συσκευή ονομάζεται L.EM.ON CRASH (Life Emergency on CRASH), και αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης ατυχήματος και ειδοποίησης του αρμόδιου φορέα εκτάκτου ανάγκης.

«Πρόκειται για μία ηλεκτρονική συσκευή, βελτιστοποιημένη για χρήση σε μοτοσικλέτες, η οποία περιλαμβάνει εξειδικευμένα αισθητήρια όργανα, συστήματα επικοινωνίας και εντοπισμού (GPS). Η συσκευή θα τοποθετείται στο κράνος του αναβάτη και θα είναι προγραμματισμένη να ανιχνεύει οποιαδήποτε σφοδρή πρόσκρουση σε αυτό. Μετά την ενεργοποίηση του συστήματος, η συσκευή θα καλεί αυτόματα το κέντρο άμεσης βοήθειας (δηλαδή το ΕΚΑΒ), ανάλογα με την περιοχή, ενημερώνοντας για το ατύχημα και τη θέση που αυτό έγινε», επισημαίνει ο επικεφαλής Δημήτρης Μουδιώτης, ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα τρία μέλη της ομάδας, Αγγελο Βασιλειάδη, Σταύρο Μάλλιαρη και Κωνσταντίνο Μουστίδη, θέλουν να βγάλουν το επόμενο διάστημα τη συσκευή στην αγορά με απώτερο στόχο να συμβάλουν στη μείωση της θνησιμότητας από τροχαία των μοτοσικλετιστών.Η ομάδα των φοιτητών του Α.Π.Θ που κατασκεύασαν το κράνος L.EM.ON CRASH
Εκτός από το ακριβές σημείο του ατυχήματος, η συσκευή θα μεταδίδει τηλεφωνικά και ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στο ΕΚΑΒ όπου θα αναφέρονται προσωπικά στοιχεία του αναβάτη, η ομάδα αίματος, πιθανές χρόνιες παθήσεις και κάποιες ιατρικές παρατηρήσεις που θα ήταν χρήσιμες για τις πρώτες βοήθειες. Επίσης, θα υπάρχει ακουστικό-μικρόφωνο που θα καθιστά δυνατή την επικοινωνία του τραυματία (σε περίπτωση που έχει τις αισθήσεις του) με τον αρμόδιο φορέα, αφού πρώτα έχει πραγματοποιηθεί αυτόματα η κλήση προς αυτό και του έχει γνωστοποιηθεί η ύπαρξη ατυχήματος καθώς και η τοποθεσία του.
Η συσκευή θα προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε κράνος, θα έχει προεγκατεστημένο στη μνήμη του συστήματος το εκάστοτε κέντρο πρώτων βοηθειών ανάλογα με τη χώρα ενώ η συσκευή μέσα από κάποιους αισθητήρες που θα διαθέτει θα συλλέγει δεδομένα κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης σχετικά με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται καθώς και την επίδρασή τους στον οδηγό.
Πανελλήνιος Διαγωνισμός
Η συγκεκριμένη συσκευή, ήταν μία από τις ιδέες που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.
Σε αυτήν τη φάση η τετραμελής ομάδα έχει φτιάξει ήδη μία πρωτότυπη συσκευή διαστάσεων 10Χ6Χ2 και το επόμενο διάστημα θα κατασκευάσουν το τελικό προϊον το οποίο θα είναι πολύ μικρότερο (5,5Χ3,5Χ0,7) προκειμένου να κυκλοφορήσει στην αγορά.


..................

Εκπληκτικό!!!!  Συγχαρητήρια!!!

Lamprini T.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...