Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Αρχιτεκτονική: Ρένα Σακελαρίδου και η Μόρφω Παπανικολάου



ΠΗΓΗ!!! http://www.athensvoice.gr/article/design-home/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CF%84%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%BF%CF%81%CE%B2%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B1

Ελληνική διάκριση σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στη Νορβηγία

Η Ρένα Σακελαρίδου και η Μόρφω Παπανικολάου μετατρέπουν ένα σιλό σιτηρών σε Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

image


Μία διάκριση σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για μια ελληνική συμμετοχή (SPARCH Athens) σε συνεργασία με ένα νορβηγικό γραφείο (Meinich Architekter Oslo) για το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Kristiansand της Νορβηγίας. Από 101 συμμετοχές πολύ υψηλού επιπέδου, η επιτροπή επέλεξε 6 συμμετοχές για την επόμενη φάση του διαγωνισμού, 3 ισότιμες συμμετοχές (μία από τις οποίες η ελληνική/νορβηγική συμμετοχή) για διάκριση/ εξαγορά λόγω «πολύ σημαντικής συνεισφοράς των ιδεών τους στον διαγωνισμό» και 3 ακόμη συμμετοχές για εύφημο μνεία χωρίς αποζημίωση. (Στο σχετικό site www.kunstsilo.no μπορεί κανείς να δει όλες τις συμμετοχές).
image
Άποψη από τη θάλασσα
«Ο τίτλος της πρότασής μας: «activate, generate, integrate!», μας είπε η Ρένα Σακελλαρίδου, «ακούγεται σαν προτροπή: ενεργοποίησε, δημιούργησε, ενσωμάτωσε! Και αυτό γιατί, για μας ο διαγωνισμός έθετε το ερώτημα με τι τρόπο να μετατρέψει κανείς τον βιομηχανικό χώρο ενός σιλό σιτηρών σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και ταυτόχρονα, με τι τρόπο να «κινητοποιήσει» κανείς την περιοχή, πώς να τη συνδέσει με το κέντρο της πόλης, πώς να χρησιμοποιήσει την τέχνη και τον δημόσιο χώρο για να δημιουργήσει κεντρικότητα».
image
Η πολιτιστική πλατεία και το Μουσείο
Στο αστικό επίπεδο επομένως εστιάσαμε στο πώς να ενεργοποιήσουμε την περιοχή και να δημιουργήσουμε μια αστική πλατεία με πυκνότητα χρήσης, ενώ στο αρχιτεκτονικό επίπεδο στόχος μας ήταν να μετασχηματίσουμε το σιλό σε μουσείο μοντέρνας τέχνης αναδεικνύοντας την δομή του, δημιουργώντας πολλαπλές χωρικές εμπειρίες και ενσωματώνοντας την μαγεία του φυσικού φωτός με την τέχνη και την αρχιτεκτονική.
image
Εσωτερική άποψη του αιθρίου από το lobby εισόδου στο ισόγειο
Το μουσείο που σχεδιάσαμε είναι ένα υβρίδιο: κάποτε βιομηχανικός χώρος και τώρα χώρος τέχνης. Οι πύργοι του σιλό γίνονται εσωτερικό αίθριο και γεμίζουν με φως και κίνηση. Γέφυρες σε διαφορετικά επίπεδα διασχίζουν τον χώρο, η κίνηση πολυεπίπεδη, το φως από ψηλά, οι δύο νέες προσθήκες συνομιλούν με το υπάρχον. Πότε δυναμικά: η οριζόντια μπάρα ισορροπεί στην πλευρά προς την θάλασσα και με μεταλλική επένδυση- καθρέφτη αντανακλά το δυτικό φως, πότε χαμηλόφωνα: η «αιθέρια» φτιαγμένη από ημιδιαφανές καμπύλο γυαλί νέα προσθήκη ορίζει το μέτωπο του μουσείου προς την πλατεία. Μια μεγάλη πύλη ενώνει την πλατεία με το νερό, ενώ στο δώμα οι ημιδιάφανες απολήξεις των πύργων του σιλό δίνουν άνοιγμα στον ορίζοντα και φέρνουν φως στο εσωτερικό αίθριο».
image
Γέφυρες και κινήσεις στο αίθριο και το φως από ψηλά
Μελέτη: SPARCH / Sakellaridou Papanikolaou Architects (Athens) και Meinich Arkitekter (Oslo).

.....................
Εντυπωσιακό

Lamprini T. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...