Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, Aθήνα, Θεσσαλονίκη,

16ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το ανοιξιάτικο ραντεβού των σινεφίλ! 19-25.03 στην Αθήνα & 26.03-01.04.2015 στη Θεσσαλονίκη. Πλήρες πρόγραμμα στο
ΠΗΓΗ!!!! www.festivalfilmfrancophone.gr


«Η τέχνη είναι ένα εξαιρετικό αντίδοτο στην κρίση.
Επιτρέπει στους δημιουργούς να σκεφτούν διαφορετικά, προκαλώντας ταυτόχρονα πραγματικό ενθουσιασμό και όρεξη για πολιτισμό στους ανθρώπους
».
 

Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε σε πρόσφατη έκθεση για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Γιώργος Λούκος. Είναι κοινή μας πεποίθηση πως σε εποχές κρίσης ο πολιτισμός αποτελεί προτεραιότητα. Προτεραιότητα οικονομική, καθώς οι πολιτιστικές βιομηχανίες αποτελούν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, οι οποίες, για να μιλήσουμε με αριθμούς, αντιπροσωπεύουν το 4,2% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στον τομέα του κινηματογράφου και μόνο, απασχολούνται 640.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη. Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος αποτελούν επίσης δημοκρατική προτεραιότητα, καθότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αναδύεται συχνά το φάσμα του μίσους, του αποκλεισμού και της εσωτερικής αναδίπλωσης.

Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου προκειμένου να σκεφτούμε διαφορετικά, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για τον γαλλόφωνο κινηματογράφο. Είναι επίσης πρόκληση για το εν λόγω φεστιβάλ από τη σύστασή του, πριν από 15 χρόνια. Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου αφορά όλες τις διαφορετικές χώρες της γαλλοφωνίας, των οποίων θα ανακαλύψουμε τις ταινίες. Φέτος, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ελβετία και η Τυνησία μας προτείνουν τον ανθό της κινηματογραφικής τους παραγωγής.

Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου σημαίνει επίσης ότι αναδεικνύουμε τις ταινίες γυναικών που προτείνουμε στο πλαίσιο της ενότητας «Focus γένους θηλυκού - Γυναικείο βλέμμα». Όλο και περισσότερες γυναίκες εντός γαλλοφωνίας που περνούν πίσω από την κάμερα. Οι ταινίες τους προσεγγίζουν συχνά με τρυφερότητα και χιούμορ τις προκλήσεις ταυτότητας των γυναικών της εποχής μας. Αυτή η γυναικεία παρουσία αντανακλάται μάλιστα στον ελληνικό κινηματογράφο όπου οι σκηνοθέτιδες  είναι εδώ και πολύ καιρό ιδιαίτερα πολλές και ιδιαίτερα σεβαστές. Προκειμένου να τονίσουμε αυτή τη δύναμη των ελληνίδων σκηνοθετών ζητήσαμε από μια εξ αυτών να δημιουργήσει το διαφημιστικό σποτ του 16ου Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: τη νέα και ταλαντούχα Κατερίνα Κοτζαμάνη, κάτοχο του βραβείου καλύτερης ταινίας μικρού μήκους για το 2014. Κι άλλες γυναίκες, με το ciné-concert, του οποίου τη μουσική συνέθεσε η Μαριλένα Ορφανού βασιζόμενη σε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου: την Αστέρω, που παρουσιάζεται στη γαλλική εκδοχή της.

Η δημιουργία εντός πολυπολιτισμικού κόσμου είναι τέλος η carte blanche που προσφέρουμε στο Φεστιβάλ εθνογραφικού κινηματογράφου Ethnofest. Το εθνογραφικό είναι ένα φεστιβάλ ανακαλύψεων και ανεκτικότητας. Θεσπίστηκε από τον Jean Rouch και βρήκε μιμητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιλογή του Ethnofest  προτείνει έργα κλασικά και σπάνια, αλλά και πρόσφατες ταινίες νέων σκηνοθετών από χώρες της γαλλοφωνίας.

Το δεύτερο στοίχημα, με άξονα το οποίο θελήσαμε να αρθρώσουμε το πρόγραμμα των ταινιών μας, είναι εκείνο του κοινού για το οποίο υπάρχει εξάλλου και ο κινηματογράφος. Ένα κοινό που ενίοτε εξελίσσεται γρηγορότερα απ’ τους δημιουργούς. Ένα κοινό που μετακινείται, που τεμαχίζεται, ομαδοποιείται και εξαϋλώνεται. Ένα κοινό που δεν βρίσκεται πάντα εκεί που θα θέλαμε να είναι, ένα κοινό με νοοτροπία ενίοτε «πειρατή», αλλά ωστόσο ένα κοινό που αυξάνει διαρκώς και συνεχώς.
Σε αυτό το κοινό και στην νέα γενιά που το ανανεώνει, αποτίουμε φόρο τιμής μέσω του κινηματογραφικού κλιπ της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη.
Στο ίδιο πνεύμα και η αφίσα του φεστιβάλ, που σχεδίασαν οι γραφίστες του δημιουργικού γραφείου This is That, τείνει τον δικό της μίτο της Αριάδνης από το μάτι του θεατή μέχρι την κινηματογραφική οθόνη.
Μαζί και πάλι με το κοινό υποδεχόμαστε την καλλιτεχνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την ηθοποιό Karin Viard. Μια αντιπροσωπεία που θα ανταλλάξει απόψεις και θα συζητήσει με το κοινό καθ’όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Τέλος, ένα κοινό που καλείται να εκλέξει για 5η χρονιά την αγαπημένη του ταινία, με την υποστήριξη της Fischer, ενώ η κριτική μας επιτροπή γαλλόφωνων προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον Πάνο Κούτρα θα επιλέξει την καλύτερη ταινία με την υποστήριξη του TV5 Monde και του Δήμου Αθηναίων.

Ψηφίστε! Για να ζήσει η πολιτιστική βιομηχανία και να ανθίσει ο πολιτισμός!

Olivier DESCOTES
Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Élise JALLADEAU
Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα 

..................................................................................


Lamprini



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...