Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Τα 76α του γενέθλια γιόρταζε


ΠΗΓΗ!! http://www.royalchronicles.gr/vassilias-konstantinos-giortazei-ta-76a-tou-genethlia/

Τα 76α του γενέθλια γιορτάζει σήμερα η Α.Μ. ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος B′. Μια ημέρα σημαντική, καθώς είναι σταθμός για τη ζωή ενός ανθρώπου που έχει διανύσει τα τρία τέταρτα ενός αιώνα. Μια ημέρα σημαντική για έναν σύζυγο, πατέρα και παππού, για έναν άνθρωπο που έχει ζήσει όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές και πόσο μάλλον για έναν βασιλιά που η ζωή του είναι συνδεδεμένη αδιάσπαστα με την πατρίδα του.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος

04 Ιουνίου 1940: Η πρώτη φωτογραφία του επίδοξου διαδόχου Κωνσταντίνου.
Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος, μόνος γιος του βασιλέως Παύλου Α′ και της βασίλισσας Φρειδερίκης γεννήθηκε στις 02 Ιουνίου του 1940 στη Βίλλα Ψυχικού της Αθήνας και βαπτίστηκε στην Μητρόπολη Αθηνών με ανάδοχο τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Λίγο μετά τη γέννησή του, η βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε την πρωτεύουσα και κατέφυγε στην Κρήτη, όπου την πρόλαβε η ναζιστική εισβολή. Καθώς η οικογένεια κινδύνευε να αιχμαλωτιστεί από τα Γερμανικά στρατεύματα, ο βασιλεύς Γεώργιος Β′ έδωσε εντολή στον αδελφό του διάδοχο Παύλο και την οικογένειά του να καταφύγουν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Τα πριγκιπόπουλα Σοφία και Κωνσταντίνος.
Ο βασιλεύς μαζί με την Κυβέρνηση και τις ελεύθερες ελληνικές ένοπλες δυνάμεις του Βασιλικού Ναυτικού και της Βασιλικής Αεροπορίας κατέφυγε στην Κρήτη όπου και συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις των στρατευμάτων της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης), και τελικά ξέφυγε διασχίζοντας τα βουνά για να φτάσει στις νότιες ακτές του νησιού όπου κατέφυγε στην Αίγυπτο. Ενώ η ελληνική εξόριστη κυβέρνηση παρέμεινε στην Αίγυπτο ο ίδιος μετέβη στο Συμμαχικό Στρατηγείο στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη συνοδευόμενη από τα παιδιά της Κωνσταντίνο, Σοφία, Ειρήνη και τον Στρατηγό Γιάν Σμάτς.
Από την Αλεξάνδρεια, η οικογένεια του πρίγκιπα Κωνσταντίνου μετακόμισε στο Κέηπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου διέμειναν στην Οικία ΧρούτεΣκίρ (GrooteSchuur) του Στρατηγού Γιάν Σμάτς, Πρόεδρου της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης ο οποίος ήταν και νονός της πριγκίπισσας Ειρήνης.
Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1946 με την παλινόρθωση της βασιλείας και την επιστροφή του βασιλέως Γεωργίου Β′, ενώ ένα χρόνο αργότερα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Γεωργίου, ο πατέρας του ανέβηκε στο θρόνο και ο Κωνσταντίνος ορίστηκε διάδοχος. Ως διάδοχος, ο Κωνσταντίνος παραβρέθηκε στην κηδεία του θείου του βασιλέως Γεωργίου Β′ κρατώντας το χέρι του πατέρα του στην νεκρώσιμη πομπή.
Από το 1949, ο διάδοχος Κωνσταντίνος μαθήτευσε στο « Εθνικόν Εκπαιδευτήριον Αναβρύτων» στην Αθήνα, που ακολουθούσε το παράδειγμα των σχολείων “Schule Schloss Salem” της Γερμανίας και “Gordonstoun” της Σκωτίας, τα οποία είχε ιδρύσει ο παιδαγωγός Κουρτ Χαν, και αποφοίτησε το 1958.
1951
Ο ίδιος διηγείται πόσο του άρεσε το συντροφικό πνεύμα που υπήρχε ανάμεσα στους εσώκλειστους του σχολείου και η συναναστροφή με τα άλλα παιδιά, με κάποια από τα οποία έχει παραμείνει φίλος από τότε. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ήταν καλός αθλητής με ιδιαίτερη έφεση στο χόκεϊ, το βόλεϊ και το άλμα εις ύψος, και έγινε Αρχηγός των μαθητών. Συμμετείχε στις σχολικές θεατρικές παραστάσεις, και θυμάται που έπαιξε το Μάρκο Αντώνιο στον Ιούλιο Καίσαρα του Σαίξπηρ, ενώ είναι ακόμα σε θέση να απαγγείλει εκτενή αποσπάσματα του έργου.
Scan0201
Ενώ ήταν ακόμα μαθητής παρακολουθούσε και στρατιωτική εκπαίδευση κάθε Σαββατοκύριακο, και μάλιστα μετά το σχολείο φοίτησε και στις τρεις στρατιωτικές σχολές (του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας).

Ο διάδοχος όπως παρουσιάστηκε στον Διοικητή της Σχολής Ευελπίδων, για να καταταγεί ως Εύελπις.
Όταν έγινε 18 ετών, όντας μόνος γιος του βασιλικού ζεύγους, έδωσε τον όρκο της πίστης μέσα από τις τάξεις και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, ο διάδοχος Κωνσταντίνος με πλήρωμα του κ.κ. Γεώργιο Ζαϊμη και Οδυσσέα Εσκιτζόγλου με το σκάφος «Νηρεύς», κατακτούν το χρυσό μετάλλιο στα σκάφη τύπου «Dragon». Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο, που κερδίζει η Ελλάδα μετά από αυτό του Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς το 1912 στη Στοκχόλμη.
rome-1960a
Το χρυσό αυτό μετάλλιο ήταν αποτέλεσμα εντατικής προπόνησης και έντονης προσπάθειας από τον διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος προπονούνταν υπό την καθοδήγηση του πρωτοπόρου ιστιοπλόου, Paul Elvstrom. Εξίσου σκληρά προπονούνταν και η βασίλισσα Σοφία η οποία ήταν αναπληρωματικό μέλος του πληρώματος.
Η νίκη του διαδόχου Κωνσταντίνου χαιρετίστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Έλληνες οι οποίοι επιφύλαξαν στον ίδιο και το πλήρωμά του υποδοχή ηρώων.
arrival photo 1
Τον ίδιο χρόνο, ξεκίνησε σπουδές νομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Επίσης, πραγματοποίησε ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου επισκέφτηκε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, έλαβε μέρος και σε πολλές επίσημες επισκέψεις με το βασιλέα Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη στην Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δυτική Γερμανία, το Λίβανο, την Αιθιοπία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη.
constantine and sisters
Συναντήθηκε με διεθνείς ηγέτες όπως ο πρόεδρος Τίτο της Γιουγκοσλαβίας, όπου έμαθε και ένα από τα πρώτα του μαθήματα διπλωματίας. Ο Γιουγκοσλάβος ηγέτης τον είχε προκαλέσει σε αγώνα σκακιού, και ο Κωνσταντίνος βρέθηκε σε θέση νίκης στο τρίτο και αποφασιστικό παιχνίδι. Όμως, ο πατέρας του βασιλεύς Παύλος τον σκούντησε κάτω από το τραπέζι για να του δώσει να καταλάβει ότι έπρεπε να χάσει.
Ο βασιλεύς Παύλος Α′ πέθανε στις 6 Μαρτίου του 1964, και ο Κωνσταντίνος τον διαδέχτηκε ως βασιλεύς των Ελλήνων. Αργότερα τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, μικρότερη κόρη του βασιλέως Φρειδερίκου Θ′ της Δανίας.
Η γνωριμία του διαδόχου Κωνσταντίνου με την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία…
Η πρώτη συνάντηση των δύο πριγκίπων, παιδιών ακόμη, έγινε τον Ιούνιο του 1957. Η Άννα-Μαρία ήταν μόλις 11 ετών και ο Κωνσταντίνος 17 ετών, δόκιμος τότε στο ελληνικό εκπαιδευτικό της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων «Αρματολός» που είχε επισκεφτεί τις Σκανδιναβικές χώρες.
anne-marie01
Οι δυο τους συναντήθηκαν πάλι όταν η Άννα-Μαρία ήταν μόλις 13 ετών, όταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος επισκέφτηκε την Κοπεγχάγη, τον Σεπτέμβριο του 1959, μαζί με τους γονείς του βασιλείς Παύλο και Φρειδερίκη και τις αδελφές του πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Δύο χρόνια μετά το 1961, ο Κωνσταντίνος είδε μία φωτογραφία της Άννας-Μαρίας σε ένα περιοδικό. Ο ίδιος εξομολογήθηκε αργότερα: «Είδα τη φωτογραφία της σε ένα περιοδικό. Πήγα στον πατέρα μου και του είπα: «Θέλω να την παντρευτώ». Και μου είπε αυτός: «Είσαι τρελός;». «Όχι αυτήν θέλω να παντρευτώ.» του απάντησα.
Τον Ιανουάριο του 1962, μεταβαίνοντας στην Δανία και παρευρισκόμενος στον ανακτορικό χορό που δόθηκε στον πύργο του Αμαλίενμποργκ, ο Κωνσταντίνος, λίγες μόνο ώρες με την συντροφιά της πριγκίπισσας Άννας-Μαρίας  κατάλαβε πως οι πρώτες εντυπώσεις που τού δημιουργήθηκαν όταν είδε την φωτογραφία της έγιναν πιο έντονες και ο θαυμασμός του μεγάλωσε. Αισθάνθηκε την επιθυμία να την κατακτήσει…… και να γίνει η σύζυγός του.
juan-carlos-sofia
Μερικούς μήνες μετά, τον Μάιο του 1962 η μεγαλύτερη αδελφή του διαδόχου Κωνσταντίνου, η πριγκίπισσα Σοφία παντρεύτηκε τον πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος (μετέπειτα βασιλιά της Ισπανίας), με διπλή τελετή στη Ρωμαιοκαθολική και στην Ορθόδοξη Μητρόπολη της Αθήνας. Αυτός ο γάμος αποτέλεσε ευκαιρία για να συναντηθούν και πάλι ο διάδοχος Κωνσταντίνος με την Άννα-Μαρία, η οποία έφτασε στην Αθήνα, μαζί με πολλούς άλλους προσκεκλημένους βασιλικών οικογενειών, και παρίστατο στον γάμο ως παράνυμφος. Στη δεξίωση που ακολούθησε μετά τον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας, ο διάδοχος Κωνσταντίνος χόρευε μόνο μαζί της, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την βασίλισσα Φρειδερίκη. Η βασίλισσα Φρειδερίκη αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο της «Μέτρον Κατανοήσεως»: «Στη δεξίωση των γάμων της Σοφίας, ο Κωνσταντίνος χόρευε μόνο με την Άννα-Μαρία. Εγώ κάθε τόσο, του ψιθύριζα στ′ αυτί: «Σε παρακαλώ πολύ ασχολήσου και με τις άλλες κοπέλες.» -«Όχι» μου απάντησε «δεν θέλω ν′ αποκτήσει κανείς άλλος την ίδια ιδέα που έχω εγώ για την Άννα-Μαρία».
001
Έτσι δεν άργησε να έρθει και η πρόταση γάμου στην όμορφη πριγκίπισσα της Δανίας που έγινε κατά τη διάρκεια συμμετοχής του διαδόχου Κωνσταντίνου σε αγώνες ιστιοπλοΐας που διεξάγονταν στο Χάνκοε της Νορβηγίας. Αρραβωνιάστηκαν μυστικά στις 23 Ιουλίου 1962. Ο Κωνσταντίνος αναφερόμενος στην συνάντησή τους στη Νορβηγία, είχε πει στους δημοσιογράφους: «Μετά τους μυστικούς μας αρραβώνες ήμουν τόσο ευτυχισμένος που μου ήταν αδύνατον να συγκεντρωθώ στους αγώνες της ιστιοπλοΐας που διεξάγονταν. Ποτέ δεν υπήρξα τόσο κακός στο χειρισμό τού πηδαλίου του σκάφους μου… Ήμουν τόσο αφηρημένος που χτύπησα μια σημαδούρα και τερμάτισα δέκατος έβδομος στους αγώνες… Και όλα αυτά εξαιτίας της έντασης των συναισθημάτων μου προς της Άννα-Μαρία
Οι επίσημοι αρραβώνες…
«Αι αυτών Μεγαλειότητες ο Βασιλεύς και η Βασίλισσα μετ’εξαιρετικής χαράς αγγέλουσι τους ευτυχείς αρραβώνας του προσφιλούς υιού των, της Α.Β.Υ. του Διαδόχου Κωνσταντίνου, μετά της Α.Β.Υ. της πριγκιπίσσης Άννης-Μαρίας, τριτoτόκου θυγατρός των Α.Α.Μ.Μ. του Βασιλέως και της Βασσιλίσης της Δανίας».
couple-denmark

Ο Μέγας Αυλάρχης κ. Δημήτριος Λεβίδης, στις 24 Ιανουαρίου του 1963, διάβασε στους δημοσιογράφους που είχαν προσκληθεί στα Ανάκτορα αυτό το λιγόλογο έκτακτο ανακοινωθέν της Αυλής με το οποίο έγινε η επίσημη αναγγελία των αρραβώνων. Την ίδια στιγμή τα πυροβολεία του Λυκαβηττού χαιρέτιζαν αυτό το χαρμόσυνο γεγονός με 21 βολές.
Όταν έγιναν οι αρραβώνες του ζεύγους τον Ιανουάριο του 1963, η Άννα Μαρία είχε δηλώσει: «Δεν ονειρεύτηκα ποτέ να παντρευτώ ένα βασιλιά. Ήθελα απλά να είμαι μία γυναίκα ευτυχισμένη με το σύζυγό της. Ναι, αγαπώ εδώ και καιρό τον Κωνσταντίνο, και εύχομαι ο χρόνος να μας επιτρέψει να ζήσουμε μερικά χρόνια όπως όλος ο κόσμος».
aravones07
Τρεις ώρες μετά την αναγγελία αυτού του χαρμόσυνου γεγονότος, η βασιλική οικογένεια αναχωρούσε αεροπορικώς για την πρωτεύουσα της Δανίας. Ο Κωνσταντίνος έχοντας ολοκληρώσει την περιοδεία του στις χώρες του ΝΑΤΟ βρισκόταν ήδη στην Κοπεγχάγη που σημαιοστολισμένη με ελληνικές και δανέζικες σημαίες υποδέχτηκε τους Υψηλούς επισκέπτες της.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 28 Ιανουαρίου, ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, συνοδευόμενοι από τον βασιλιά Φρειδερίκο, την βασίλισσα Ίνγκριντ και τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργαρίτα, αναχωρούν από το αεροδρόμιο Κάστρουπ της Κοπεγχάγης με προορισμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Οι Δανοί βασιλείς έκαναν πρώτοι την εμφάνιση τους στην σκάλα και άρχισαν να κατεβαίνουν. Έπειτα φάνηκε η Άννα-Μαρία και δίπλα της ο διάδοχος Κωνσταντίνος.
Με την λήξη των επισήμων εκδηλώσεων των αρραβώνων τους, η Άννα-Μαρία επέστρεψε στα καθήκοντα της ως μαθήτρια στο σχολείο της και ο Κωνσταντίνος στις υποχρεώσεις του ως διαδόχου. Στα μαθήματα της προστέθηκε και η μάθηση της ελληνικής γλώσσας και του αρχαίου και νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.  Ο Κωνσταντίνος πήγαινε όσο πιο συχνά μπορούσε να την συναντήσει στην χώρα της λόγω που η ίδια δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα εξ′ αιτίας των μαθημάτων της. Εμφανίστηκαν μαζί στα γενέθλια του βασιλέως Φρειδερίκου όπου για άλλη μια φορά ο Δανέζικος λαός τους εκδήλωσε την αγάπη του εγκαρδίως.

Από τις 16 έως και τις 24 Μαρτίου του 1963 στην Αθήνα γιορτάστηκε το Βασιλικό Ιωβηλαίο (Εκατονταετία της Ελληνικής Δυναστείας) αλλά και ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Η Άννα-Μαρία συνόδευε τον Κωνσταντίνο σε όλες τις εκδηλώσεις. Παρευρέθηκε και η οικογένειά της μαζί με πολλούς άλλους καλεσμένους των Ελλήνων βασιλέων.
Λίγες ημέρες πριν τους βασιλικούς γάμους…
Στις 7 Σεπτεμβρίου 1964, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος μετέβη αεροπορικώς στην Κοπεγχάγη για να ξανασυναντήσει την μνηστή του. Η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία αποχαιρέτησε την πατρίδα της με τη διοργάνωση πολλαπλών εκδηλώσεων: ιδιωτική μουσική βραδιά στο παλάτι του Φρέντεσμποργκ, εορταστική παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο της Κοπεγχάγης στην οποία ο αριθμός των προσκεκλημένων ξεπερνούσε τους χίλιους, δεξίωση στο Δημαρχείο της Κοπεγχάγης όπου μετά διέσχισαν τους δρόμους της πόλεως σε ανοιχτή άμαξα, επευφημούμενοι απο ένα ενθουσιώδες πλήθος Δανών.

...................................

Τα υπόλοιπα... στην ΠΗΓΗ!! 

Lamprini T. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...